Crni žohar

Općenito 

Mužjaci oko 2.5 cm dugi, a ženke dosežu do 3.3 cm duljine. Često prisutni u lučkim gradovima diljem svijeta. Crni žohari su sjajni, tamno smeđi – crni. Najčešće ulaze u domove i zgrade kroz vrata, prozore ili rupa oko njih, kao i kroz cjevovode, kanalizacijske mreže i slično. Svejedi su koji se hrane trulim organskim materijama i vrlo su ovisni o vodi. Budući da se kreću u kanalizaciji na svojim nogama nose mikrobe koje prenose na površine za hranu ili u hranu. Poznato je da prenose više od 30 vrsta bakterija i brojne uzročnike bolesti. Budući da se kreću noću, znači da Vaš dom može biti zaražen žoharima iako to niste znali. Najsigurniji, najučinkovitiji i najpouzdaniji način za riješiti se crnih žohara je da nazovete stručnjake za suzbijanje štetočina i zatražite pomoć. 


Opis, identifikacija i suzbijanje

Vrsta

Blatta orientalis


  • Crni žohari veliki su žohari čiji su mužjaci oko 2.5 cm dugi, a ženke dosežu do 3.3 cm duljine
  • Često prisutni u lučkim gradovima diljem svijeta, poput onih u  Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Australiji itd
  • Crni žohari su sjajni, tamno smeđi do crni insekti
  • Najčešće ulaze u domove i zgrade kroz različite ulaze poput vrata, prozora ili rupa oko njih, kao i kroz cjevovode, kanalizacijske mreže i slično

 

Osim po veličini, mužjaci i ženke crnog žohara razlikuju se i u ostalim značajkama. Primjerice, mužjaci se mogu prepoznati po smeđim krilima koja pokrivaju većinu njihovog abdomena i po užem tijelu od ženki. Ženke, s druge strane, imaju malena, nerazvijena krila ispod glave, ali i jedni i drugi ne mogu letjeti. 

Prirodna okruženja ove vrste žohara su vanjski prostori u kojima dobro preživljavaju, primjerice u grmljima, ispod lišća, zaštitnih pokrova za biljke, stijena i sličnim vlažnim mjestima. Ipak, posebice u ljeto, oni se mogu naseliti u zgradama i domovima u kojima prebivaju u prljavim i vlažnim mjestima poput odvoda ili kanalizacija, u zidovima itd. Stoga na njih uglavnom nailazimo oko odvoda u kupaonicama, zahoda, u sudoperima, podrumima, prostorima za odlaganje otpada, kotlovnicama i slično. Crni žohari su svejedi koji se hrane trulim organskim materijama i vrlo su ovisni o vodi. Dapače, bez vode ne mogu preživjeti dulje od dva tjedna, ali bez hrane mogu preživjeti skoro mjesec dana. Zato ih često nalazimo u skupinama oko izvora vode.

 

S obzirom na to da se crni žohari hrane trulim organskim materijama i kreću kanalizacijama, oni skupljaju na nogama i tijelu mikrobe koje prenose na površine za hranu ili u hranu. Štoviše, poznato je da prenose više od 30 vrsta bakterija i brojne uzročnike bolesti kao što su Salmonella, E.coli itd. Ovakvi organizmi uzrokuju probavne smetnje i trovanja hranom. Također, njihov izmet može uzrokovati astmu i ostale alergijske reakcije.

Razmnožavanje

Odrasli crni žohari mogu živjeti od 34 do 180 dana, ovisno o okolini i tome radi li se  ženki ili mužjaku. Tijekom njihovog života, odrasle ženke mogu proizvesti oko 200 jajašaca u nekoliko serija odnosno jajnih paketa (kapsula) koji nose otprilike 16-18 jajašaca. Jajni paketi crnog žohara su smeđe do crne boje i 1-2 cm dugi. Formiraju se dan nakon parenja, a ženke ih nekoliko dana kasnije polažu na zaštićeno mjesto na kojem ostaju dok se ne izlegnu mladi žohari. Vrijeme potrebno da se izlegnu je oko 40 dana ako je temperatura viša, odnosno oko 30°C, ili oko 80 dana ako je niža, kao primjerice 20 °C.

 

Nimfe

Jednom kada se izlegnu, potrebno je od 6 mjeseci do godine dana da nimfe postanu odrasli, ovisno o temperaturi. Dakle, proces je brži u toplim razdobljima nego u zimskim mjesecima. Kako god, tijekom tog vremena oni nekoliko puta presvlače kožu i mijenjaju boju od bjelkaste u crvenkastu, dok konačno ne postanu tamno smeđi. Generalno govoreći, nimfe crnog žohara izgledaju poput odraslih žohara, i baš kao odrasle ženke, nimfe ženke su također veće od mužjaka. Nimfe se isto tako ponašaju slično odraslima, zbog čega ih često nalazimo u vlažnim vanjskim područjima, primjerice ispod lišca, kao i unutra, primjerice u različitim odvodima ili podruma.


Najezda crnog žohara

Zato što crni žohari zagađuju domove s patogenim organizmima koje nose na svojim tijelima i tako prenose bolesti, bitno ih je istrijebiti iz Vašeg doma i ostalih stambenih područja. Slijedi nekoliko znakova prisutnosti crnog žohara u Vašem domu.

 

Pojava

Ako je vrijeme toplo, crne žohare često viđamo vani oko grmlja ili u skupinama oko izvora vode, posebice u noćno doba. S druge strane, tijekom dana se oni najčešće skrivaju u vlažnim, tamnim i zaklonjenim mjestima.

 

Kapsule (jajni paketi)

Dan nakon parenja, ženke crnog žohara proizvode smećkasto-crne jajne pakete koji su uglavnom oko 1 cm dugi. Ove pakete ženke ostavljaju na sigurnim mjestima na kojima ostaju dok se ne izlegne 16-18 jajašaca. Ako naiđete na ove kapsule, Vaš dom možda je zaražen.

 

Miris

Ostali znakovi najezde crnog žohara su kemijski spojevi koje izlučuju kako bi jedni s drugima komunicirali, a koji proizvode ustajao miris. Što je više žohara prisutno u nekom području, to je miris jači i izraženiji.

 

Suzbijanje

Crni žohari se tijekom dana skrivaju, a izlaze noću, zbog čega Vaš dom može biti zaražen žoharima čak i ako ih još niste vidjeli. S obzirom na to da žohari proizvode mnogo jajašaca koja se u povoljnim okolinama kao što su domovi izlegnu i razvijaju poprilično brzo, najsigurniji, najučinkovitiji i najpouzdaniji način za riješiti se crnih žohara je da nazovete stručnjake za suzbijanje štetočina i zatražite pomoć.